clownen manne och anette helgessonJag har många järn i elden just nu när jag är projektledare för Rädda Barnen Ovanåkers projekt ”Kulturfika för små och stora”. Syftet med projektet är att vara ett forum för möten mellan människor, som kanske inte skulle mötas annars. Med hälsofrämjande kulturinsatser vill vi öppna upp för samtal och ge barn och vuxna en meningsfull fritid och ett bättre mående, samt verktyg för att lättare komma in i samhället och förstå sin omgivning.

Syftet  är även att motverka intolerans och öka kunskapen kring mångkultur och inkludering genom kulturupplevelser och kunskapshöjande aktiviteter som föreläsningar, kulturupplevelser och en workshop med Teskedsorden. Syftet är också att inspirera fler att ta steget och delta i integrationsfrämjande aktiviteter genom att locka med intressanta och aktuella föreläsningar och andra kulturella upplevelser.

Föreställningen med Clownen Manne, som ägde rum i söndags, är en av de hälsofrämjande kulturaktiviteter, med fritt inträde, som ingår i projektet, som drivs i samarbete med ABF Västra Hälsingland och Erikshjälpen, med projektmedel från Kulturutveckling Region Gävleborg.

Jag är så glad över att projektet har tagits emot så väl. Vid varje tillfälle har det varit kring 50-70 deltagare.
Clownen Manne lockade fram så mycket glädje och skratt att de hälsofrämjande effekterna av kultur inte går att förbise. 🤡👏🏽👏🏽👏🏽😄 Det var stort att träffa en favorit från barndomen och skratta hejdlöst tillsammans med 70 andra. Jag hade ont i kindmusklerna efteråt. Bara att se de små barnen kikna av skratt var värt varenda sekund det tog att skriva projektansökan!! Även vuxna och tonåringar fick sig många goda skratt och lite språkträning på köpet.

”-Visst har clowner lättare att nå fram med sin kommunikation, säger Manne af Klintberg. Det beror på att vi följer känslorna inte intellektet. Clownen är en arketyp, se Jung, och berör oss genom att vi känner igen oss. Clownen är det förbjudna i mansrollen. Det tillåtna är hjälten. Clownen är hjältens motsats. Vi har alla en looser inom oss nånstans. Clownen använder förloraren till att bli en vinnare, trots allt.”

Trollkarlen Jakob har också varit på besök, som även det var väldigt uppskattat.

Efter det höll konstnären Sahar Burhan en föreläsning och workshop som resulterade i ett konstverk
som ställdes ut på biblioteket.

Även Teater DaCapo har varit till asylboendet AlftaQuren med föreställning ”Mina och Kåge”, och det var mycket uppskattat.

I projektet ingår också två utbildningstillfällen med Teskedsorden för tränare, studiecirkelledare, föreningsaktiva eller ideellt engagerade som vill främja positiva attityder och tolerans.

Den 5 februari är det dags för nästa Kulturfika som är en föreläsning med Mojdeh Zandieh – TV-producent och föreläsare – som kom ensam från Iran till Sverige när hon var 13 år. Genom en film och samtal på persiska och svenska kommer hon att dela med sig av sin historia, fylld av krig, flykt, vänskap över gränser, rasism, kulturkrockar och kampvilja. Utmaningarna som hennes karriär inneburit för henne, både som kvinna och som iranier-svensk, kan ge ett annat perspektiv till den som inte känner till en kvinnas kamp att få vara den hon vill vara. Samtidigt kan många också känna igen sig i henne. Detta kan i sin tur ge åhöraren inspiration och styrka i sin beslutsamhet att kämpa på för att nå sina drömmar och visioner.

Nu har Mojdeh Zandieh varit till oss och hon är en inspirationskälla hela hon! Drivet, kunskapen, viljan, engagemanget finns där och en intressant historia därtill! Hennes film och berättelse, på söndagens Kulturfika för små och stora, stärkte och uppmuntrade många till att fortsätta tänka på integration som en positiv process där varje människas agerande är av stor betydelse.  Även Golnaz, som varit till Kabul två gånger och hjälpt utsatta familjer där, berättade om sitt arbete. Lokaltidningen var där och skrev en hel sida om föreläsningen.

Mojdeh:
– Sverige är det enda land jag har kvar och det vill jag gärna behålla, det vill jag inte förlora till varken den ena extrema gruppen eller den andra. Jag tror att goda exempel kan inspirera, att berätta att vi alla kan hitta en plats i det här samhället. Även om vi naturligtvis möter fler motgångar än normalt en svensk gör, men man får inte sitta och gråta hela tiden för det, säger Mojdeh Zandieh.

Vill du veta mer om projektet Kulturfika för små och stora får du gärna följa Rädda Barnen Ovanåkers Facebooksida, där vi uppdaterar allt eftersom, eller maila mig. Jag är projektledare och min mailadress är: anettehelgesson(snabela)hotmail.com.

Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s