jallagruppbild

JallaTillsammans är en mötesplats, podcast och digital bokcirkel med syfte att motverka intolerans, lyfta fram fler berättelser och främja möten.

JallaTillsammans drivs genom ABF västra Hälsingland, med projektpengar från Kulturutveckling Gävleborg – Kultur för integration.

Pilotprojektet är avslutat, men vi söker projektpengar för en fortsättning, eftersom resultatet har varit så lyckat.

Christina Wahldén och jag samtalar om projektet på Region Gävleborgs monter E04:31 på Bokmässan.

bokmassanjallaprogramSom en extra twist uppmärksammades projektet av ett amerikanskt fotoprojekt som blev tipsade om JallaTillsammans genom svenska UNHCR. Den amerikanska fotografen Emily Berl, som bland annat haft med foton av Barbara Streisand och Viggo Mortensen i New York Times (!!) , kom till lilla Edsbyn och intervjuade och fotograferade tjejerna. Nu finns deras ord och porträtt med i ett större fotoprojekt om syriska flyktingar, som kommer att gå runt på amerikanska collage och bli en bok. Min förhoppning är att fotoutställningen även ska visas för ungdomar i Sverige.

the-end-will-beHär kan du läsa om hur författaren Christina Wahldén upplevt JallaTillsammans.
Christina säger bland annat:

”Det här är ett projekt som sticker ut helt och hållet. Jag kan inte påminna mig något annat projekt som har varit av den kalibern, sedan jag började göra klassbesök, och att det kommer att följa med mig i fortsättningen, och jag kommer ALDRIG att glömma tjejernas klokhet!”

 

I denna film ges en kort sammanfattning av projektet.

Syftet med JallaTillsammans är att:

– motverka intolerans, öka förståelsen och skapa samhörighet mellan människor genom att främja möten mellan människor som kanske inte skulle mötas annars. Möten som stärker självbilden hos medborgarna och synliggör vårt mångkulturella samhälle.

– lyfta fram fler berättelser, att främja digitalt deltagande och att öka kunskapen kring digitala verktyg, för att människor stärker sin demokratiska funktioner genom att vara aktörer och skapa eget digitalt material, vilket även främjar delaktigheten.

– vidga Fikasällskapet med en podd för att på så sätt sprida berättelserna och inspirera andra att göra något liknande, samt att inspirera fler att ta steget och delta i integrationsfrämjande aktiviteter.

– samla erfarenheter kring hur digitala verktyg kan användas för att främja integration.

Målet är:

– att utvidga Fikasällskapets fysiska träffar till att även om omfatta en digital mötesplats genom en Facebooksida där samtal mellan deltagare kan fortsätta mellan träffarna, samt att fler kan vara med och kommunicera.

– driva podden Jallatillsammans, där Fikasällskapets deltagare och tillhörande onlinebokcirkel, kan vara delaktiga och skapa eget material till inslag och därmed tillgodogöra sig ökade kunskaper om digitala verktyg.

– genomföra och testa hur digitala bokcirklar /samtalsgrupper via Google hangout, kan fungera som mötesplatser och främja integration

– erbjuda ungdomar på landsbygden tillgång till kultur, som utgår från storstadsområden. Den digitala tekniken tillgängliggör kultur som annars är lokaliserade till storstadsområdena, som boksamtal med en författare.

Målgruppen för författarbesöken var SFI-elever och elever i språkintroduktionsklasserna på Voxnadalens gymnasium. Målgruppen för just bokcirkeln var tjejer (14-22 år) i Ovanåkers kommun, nyanlända, men även tjejer som har bott i Sverige längre tid eller som är födda här. Tjejer med olika kunskapsnivåer i svenska och som är intresserade och nyfikna på digitala verktyg, demokrati, integration, litteratur och berättelser.

Delar av samtalen och inslagen i podden spelades i bland in på engelska och en del inslag på deltagarnas egna språk. Dels för att kommunikationen ska gå smidigt och för att fler kan känna igen sig, när deras språk talas.

Följ gärna JallaTillsammans på Facebook!