Jonas Hassen KhemiriI veckan besökte Jonas Hassen Khemiri gymnasiet i Edsbyn och jag smet så klart in och lyssnade på honom. Jag visste redan att han är ett språkgeni och en god talare, men att han var en sådan talang på att få ungdomar med sig visste jag inte.

Khemiri talade om hur språket ger makt och använde sig av flera målande och roliga exempel från sitt eget liv. Han pratade även mycket om fördomar och hur han är nyfiken på dem, på glappet som blir när man är osäker på vem man har framför sig. En kvinna eller man? Invandrare eller svenskfödd? En homosexuell person eller en straight? Osäkerheten kan vara skrämmande och kräver mer av den som tolkar.

Han talade om hur läsaren och den som skriver kan få helt olika bilder i huvudet. Som exempel tog han en fråga han fått från en elev : ”hur blir man en bra skrivare?” -”Stoppar in en toner i munnen och så kommer texten ut på papper”, var den första tanken som dök upp i hans skalle 🙂 Det märks att han gillar att leka med orden.

Han talade om känslan av att språket kan vara ens vän, göra så att man känner sig med i gemenskapen. Ord är ett effektivt sätt att skapa gemenskapen.

På frågan om hur det kom sig att han blev författare svarade Khemiri att han har dåligt minne. När han var yngre skrev han ner allt för att det inte skulle försvunna och för att man kunde ljuga och justera verkligheten. Manipulera med ord.

Han talar även om sitt eget skrivande och hur jobbigt det kan vara ibland. Att det kan kännas som att mosa vatten ur en sten. Hans tips är att läsa texten högt, att dela med sig,  så att någon annan kan läsa ens text. Han tipsade även om att läsa någon annans text för att rensa hjärnan.

Det kändes befriande att se hans kurva för sitt skrivande som var jämn och fin i början, men som bara gick nedåt, nedåt och nedåt, innan det blev bättre igen. Han sa att oftast är det texterna som varit jobbigast att skriva som i slutändan bli bäst.

Jonas är en stor förebild och en viktig författare för vår framtid. Jag älskar att han använder språket som ett verktyg för de goda krafterna. Hur han ger oss fler bilder av samhället, som tex genom hans projekt att låta papperslösa skriva sin historia.

Som en del av er redan vet så fegade jag ur och hälsade inte på Khemiri vid prisceremonin när han fick Aniarapriset och jag mottog Greta Renborgs pris. Den här gången tog jag chansen och hälsade på honom! Passade även på att få bibliotekets böcker signerade.
_________________________________________________________________________Annons

Bokbutiken

Annons

En reaktion till “Jonas Hassen Khemiri och ordens makt

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s