emilytidningInte nog med att pilotprojektet JallaTillsammans*, som jag har varit projektledare för, blev lyckat och uppskattat, tjejerna i bokcirkeln har dessutom kommit med i ett amerikanskt fotoprojekt – DISPATCHED – All kinds of human!!

DISPATCHED är ett fotoprojekt, med en serie berättelser om syriska flyktingar i olika delar av deras flykt. Det är sex fotografer som rest till Libanon, Jordanien, Irak och olika platser av Europa för att söka upp och dela med sig av verkliga historier från människor som tvingats fly Syrien på grund av kriget. Projektet vill ge en nyanserad bild av flyktingar och tanken är att en utställning ska varandra omkring på amerikanska college och även utmynna i en fotobok.

nabaemilyDen amerikanska frilansfotografen Emily Berl valde att fotografera och intervjua unga tjejer som flytt till Libanon och till Sverige. Hon vände sig till svenska UNHCR med en förfrågan om positiva projekt i Sverige där syriska flyktingtjejer deltog. På den vägen fick vi kontakt med Emily. Så där satt vi, fem tjejer och jag i ABF:s lokaler i lilla Edsbyn och pratade med Emily i Los Angeles via Skype. Hon förklara vad projektet gick ut på och vad hon ville göra.

Emily vill visa att syriska tjejer som flytt kriget är precis som vilka andra tonåringar som helst. De twittrar, har idoler och lyssnar på samma musik. Genom nära personliga porträtt vill hon få unga amerikaner att förstå att flyktingarna inte bara är en anonym massa utan att det är människor, precis som du och jag. Hon anser även att dessa unga kvinnor sällan skildras eller finns med i traditionella medier och inte minst att det är viktigt att världen hör deras röster. De har många kloka tankar, som förtjänar att bli hörda.

I mitten av mars dök Emily upp i Edsbyn. Det var hennes första besök i Sverige. Hon kom direkt från Libanon där hon varit i en vecka. Det var som att jag redan kände henne när vi väl träffades live. Det var helt surrealistiskt att en människa från andra sidan jorden, som vanligtvis fotograferar kändisar som Gwen Stefani och Viggo Mortensen och jobbar för New York Times, kunde vara så vanlig och trevlig och satt där mitt emot mig!

Dagarna som följde hängde Emily med tjejerna i JallaTillsammans bokcirkel både i deras hemiljö och på skolan. Hon intervjuade tjejerna och la manken till för att lära känna dem. Jag följde med som koordinator, chaufför och väskbärare. Det var tre underbara dagar och den första dagen var författen Christina Wahldén med i samband med att hon var hitbjuden till författarbesök för SFI och språkintroduktionsklasserna på gymnasiet. Det var riktigt sorgligt är Emily åkte hem igen. Men viktigast av allt är att projektet når ut! Till många! Det behövs!

Jag är väldigt glad och tacksam över att tjejerna i bokcirkeln fick en möjlighet att berätta om sin situation, visa att de finns och har mycket klokt att bidra med. Och inte minst att de ger en röst åt andra tjejer som är på flykt eller befinner sig i krig.

the end will beJag är också övertygad om att Emilys fotografier, tillsammans med tjejernas ord och övrigt material, kan fungera utmärkt för att nå svenska ungdomars känslor och tankevärld. Ett steg för ökad integration och tolerans. Ett steg i rätt riktning. Ingen ska behöva känna det Shaam uttrycker, att många jämnåriga verkar rädda för henne på grund av hennes sjal.

Min förhoppning är att DISPATCHED eller åtminstone Emilys del av projektet – THE END WILL BE GOOD AND HAPPY – kommer att kunna visas som utställning med tillhörande workshops även i Sverige.

Resultatet av Emilys vistelse här finns att ta del av i två delar:

Part I: THE END WILL BE GOOD AND HAPPY

Part II: THE END WILL BE GOOD AND HAPPY

Emily har även skrivit om sina upplevelser i Sverige och Libanon.

På både Emily Berls  och All kinds of humans Instagramkonto finns fler fotografier.

Följ även All kinds of human på twitter för att ta del av fler delar i projektet DISPATCHED.

____________________________________________________________________

* JallaTillsammans
är en mötesplats, podcast och digital bokcirkel med syfte att motverka intolerans, lyfta fram fler berättelser och främja möten. JallaTillsammans drivs genom ABF västra Hälsingland, med projektpengar från Kulturutveckling Gävleborg – Kultur för integration. Pilotprojektet är avslutat, men vi söker projektpengar för en fortsättning, eftersom resultatet har varit så lyckat.

Här kan du läsa om hur författaren Christina Wahldén upplevt JallaTillsammans.
Christina säger bland annat:”Det här är ett projekt som sticker ut helt och hållet. Jag kan inte påminna mig något annat projekt som har varit av den kalibern, sedan jag började göra klassbesök, och att det kommer att följa med mig i fortsättningen, och jag kommer ALDRIG att glömma tjejernas klokhet!”

Annons

En reaktion till “JallaTillsammans är med i amerikanskt fotoprojekt om syriska flyktingar

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s