I Från mörker till ljus, av Baby Halder får man följa en ung indisk tjej som gifts bort som 12-åring. Hennes man misshandlar henne om och om igen. Hon flyr med sina tre barn och lyckas ordna arbete och boende mot alla odds. Slutligen hamnar hon som hushållerska hos en lärare som uppmuntrar henne att läsa och skriva. Hon skriver om sitt liv och boken är ett resultat av hennes skrivande.

Stundtals känns det som att boken bara handlar om att hon flyttar hit och så flyttar hon dit och så kommer hennes ena bror och hämtar henne dit och så lämnar nästa henne dit. Men stundtals känns det som att man är i den indiska förorten med henne. Det är fascinerande att läsa om verkliga levnadsöden och om människor som tycks klara den ena olyckan efter den andra och därtill behålla sitt förstånd.
Boken har blivit bästsäljare och är översatt till ett flertal språk. Själv hittade jag den på vagnen med kulturstödsböcker på biblioteket.
Annons

En reaktion till “Från mörker till ljus

  1. Det finns mycket intressant bland KUR-böckerna. Själv hittade jag ”Duell: en sann historia om död och ära” av James Landale. Rekommenderas varmt (men eftersom det är jag anta jag att du kommer att undvika den 🙂

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s