psykpoddenJag kan inte släppa tankarna på att det är så många som förfasar sig över Internet och sociala medier. Många beklagar sig över att folk har slutat att prata med varandra och istället bara stirrar in i sina skärmar. Jag skrev om det i min senaste krönika. Visst det finns mindre bra sidor också, men jag tycker att det positiva med de nya kommunikationsvägarna överväger och förtjänas att lyftas fram mera. Berätta gärna vad du tycker är bra eller om du har haft nytta av digitala medier på något sätt!

Jag sökte upp Christian Dahlström och Rebecca Anserud som gör Psykpodden tillsammans. Båda har de skrivit böcker om psykisk ohälsa och jag har ställde några frågor till dem om deras förhållande till digitala medier och om de haft nytta av dem på något vis.
Vi börjar med Christian som har skrivit boken Panikångest och depression – frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar som kommer ut i mars.

Har digitala medier varit till någon hjälp för dig när du har mått dåligt? På vilket sätt i så fall?
Digitala medier har hjälpt mig en hel del när jag mått dåligt. Personliga berättelser i till exempel bloggar från andra som haft liknande problem har gjort att jag förstått att jag inte är ensam och dessutom gett mig en massa bra tips utifrån deras erfarenheter. Dessutom har jag gått i internetterapi, och även om det inte hjälpte just mig vet jag att många andra har fått hjälp av det, så det är naturligtvis toppen. Jag och d har ju också en podcast nu som heter Psykpodden, jag tror att det är nästa stora digitala medium som kommer att slå igenom inom psykisk ohälsa.

Vem tycker du ska läsa din bok och varför?
Jag tycker egentligen att alla borde läsa min bok eller någon annan bra bok i ämnet, eftersom depression och ångest drabbar så oerhört många och kunskapen om psykisk ohälsa har visat sig vara dålig i flera aktuella undersökningar. Även om man inte drabbas själv har man nästan garanterat nära vänner eller familjemedlemmar som drabbas, då är det bra om man kan sätta sig in i problematiken. Men framför allt är det de som själva har drabbats som jag tycker ska läsa boken.

Vad vill du uppnå med att berätta?
Det jag vill uppnå genom att berätta är framför allt att den som läser ska få den viktigaste informationen om sin sjukdom direkt, istället för att behöva samla på sig den under flera år som jag fick göra. Det var ett väldigt tungt arbete som jag gick igenom och som jag vill att nästa person som hamnar i samma situation ska få informationen presenterad för sig på ett enkelt sätt i lättbegriplig text som alla förstår. Min bok kommer inte i sig att göra en enda människa frisk från psykisk sjukdom, men om den kan bli en slags genväg för människor som vill bli friska så har det varit värt allt hårt jobb jag fått lägga ned.

Tack Christian för dina svar! Intressant samtal ni hade med Arvid Lagercrantz i senaste Psykpodden!

_________________________________________________________________________

Bokbutiken
_________________________________________________________________________

Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s