Bokpalt Här fortsätter intervjun med Rasmus och Tobias som kör bokpodden Bokpalt.

Ert förhållande till bibliotek? Vad tycker ni att biblioteken ska göra för att hänga med i framtiden?
Rasmus: Jag tycker att den folkbildande och demokratiska tanken med bibliotek är fantastisk! Jag gillar också att biblioteken är mer än bara böcker. Filmer, tv-spel, serietidningar, lånedatorer eller som mötesplats. Kanon!

Som lärare ser jag att det behövs ett bättre samarbete med skolorna, särskilt små skolor som inte har så stora egna bibliotek. Kanske kan bibliotekarierna ge förslag på lektionsupplägg och bra uppgifter,  även inom andra ämnen än svenskan. Men det ligger på lärarnas bord också. Många lärare missar nog vilken tillgång biblioteken kan vara. (Ja du anar inte hur vi bibliotekarier har försökt i många år att få lärare och rektorer att förstå vilken resurs bibliotek kan vara i undervisningen!! Samarbete, samarbete, samarbete är det som gäller! En bra början skulle vara en bibliotekarie och ett skolbibliotek på varje skola!)

Tobias: Det är bara att instämma i det Rasmus säger. Biblioteken är också viktiga som litterära rum, eller portaler med dörrar som vetter åt olika världar, lite som den magiska gläntan i Nightmare before christmas: en dörr går till 1700-talets Frankrike, en leder till en möjlig framtid, en för oss till Narnia, Skivvärlden eller Hogwarts, och så vidare. När jag var ung tyckte jag om att befinna mig på Kirunas stadsbibliotek och långsamt bestämma mig för vart jag skulle resa i dag. Att känna med fingrarna på bokryggarna, läsa baksidan på någon bok som såg tjock och spännande ut, kanske kika på förstameningen om den tjusat mig tillräckligt.

Det är någonting jag kan sakna i dag, när de flesta boktips kommer från internet, och allt som krävs för att jag ska hitta boken jag söker efter är att knappa in namnet i bibliotekets dator. Utvecklingen är ett tveeggat svärd.

Åh, och så uppskattar jag lukten förstås! Ingenting luktar som ett bra bibliotek. Doften av gamla böcker både lugnar och kittlar.

Biblioteken är duktiga på att följa med i utvecklingen, tycker jag – det ser vi inte minst på det ökade utbudet av e-böcker, och alla evenemang och föreläsningar som anordnas av eldsjälar i personalen.

Det som behöver göras för att säkra deras överlevnad är kanske mer av marknadsföringskaraktär. I Karlstad hade Stadsbiblioteket en egen scen under festivalen Putte i Parken, där unga spoken word-poeter fick tävla med sina dikter. Jag tror på ett sådant arbetssätt; att låta biblioteket finnas på fler platser än bara inom de egna väggarna. (Precis!! Gissa varför Feelgoodbiblioteket finns :-))

Tips till bibliotek och andra som vill starta bokpod?
Bara gör det. Våga. Testa, blir det inte bra så försök att hitta vad det är som skaver och ändra på det. Vi har ju bara gjort fem avsnitt hittills och hittar hela tiden stora och små saker som vi försöker ändra på för att göra nästa avsnitt bättre. Det kan handla om upplägg, klippning, hur vi redogör för vad som står i boken, vem som ska säga vad och så vidare. Men det får man lösa under resans gång.

Programmen vi använder är både lättanvända och billiga så dem kan vi ju tipsa om. Vi ringer varandra på Skype (gratis), spelar in med ett program som heter Piezo (109 kronor på App store) och klipper i Audacity (gratis). Smidiga och bra program som funkat klockrent för oss varje gång. Ibland kan visserligen Skype kärva i starten, men det är snabbt överkommet.

bokbutiken utan text
Bokbutiken – produkter med motiv för dig som gillar att läsa, skriva, skapa eller helt enkelt bara gillar ord!
Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s