skuggan årNu tillhör ju inte jag de tuffaste när det kommer till kusliga böcker. Det är till och med så att vänner (och låntagare) säger till mig att -”den här boken är inget för dig Anette, den är för läskig”. Är du liksom jag, lite lagom lättskrämd och vill ha något som håller dig vaken under höstkvällarna, så borde du absolut läsa Skuggan av ett år av Hannah Richell.

Den här spännande relationsromanen utspelar sig i ett ensligt gammalt hus på den engelska landsbygden där två parallella historier vävs samman. Det råder en olycksbådande stämning över platsen och att allt inte står rätt till, det förstår man ganska snabbt. Ett gäng unga studenter ockuperar huset och bestämmer sig för att bo där ett år och leva på det som naturen ger. Till en början går allt som en dans, men snart testas relationerna och när våren nalkas är situationen en helt annan.

Trettio år senare får Lila ett brev med en nyckel i. Den leder (såklart!) till samma hus och hon bestämmer sig för att rusta huset. Hon hittar spår efter de som har bott där tidigare och… Mer än så tänker jag inte avslöja, men jag kan säga att det var väldigt länge sedan jag blev överraskad av en bok.

För den som vill läsa fler kusliga böcker om gamla hus rekommenderar jag Kvinnan i svart av Susan Hill. Om du har barn i mellanstadieåldern, som du kan hålla i handen under läsningen, kanske du vågar dig på De svarta svanarnas natt av Jesper Tillberg eller Glasbarnen av Kristina Ohlsson.

Texten är först publicerad i Helahälsinglands bilaga Helga. 
Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s