ElizGlömmer du också saker stup i kvarten och måste googla för att minnas namnet på ”hon, den där skådespelerskan, som var gift med han, som gjorde den där filmen, du vet”. Det händer oss alla, men så finns det den där hemska glömskan när minnet sviker en människa på grund av ålder eller sjukdom.

Maud, i boken Elizabeth är försvunnen, är 80 år och vet att hennes minne inte är det bästa längre. För att påminna sig själv skriver hon massor av post-it-lappar i tid och otid, men när hon väl hittar dem, kommer hon inte ihåg vad de korta anteckningarna betyder.

Det uppstår många dråpliga situationer kring Maud och som läsare ler man åt denna ömsinta dam, som det är så lätt att fatta tycke för. Men det är något speciellt som gnager i Maud och hon försöker envist påkalla omgivningens uppmärksamhet på att något hemskt har hänt hennes väninna Elizabeth.

Vi får också ta del av Mauds minnen från slutet av Andra Världskriget då hennes syster försvann spårlöst. Elizabeth är försvunnen är en läsvärd känslomässig roman, som även bjuder på en hel del spänning.

En annan bok som kretsar kring minnesförlust och åldrandet är Nora Ephrons Jag minns ingenting och andra betraktelser, som av en händelse, har just en post-it-lapp på omslaget! Nora Ephron är kvinnan bakom flera romantiska komedier som bland annat När Harry mötte Sally och Sömnlös i Seattle och det gör mig extra nyfiken på boken, som än så länge ligger oläst och lockar på mitt nattduksbord.
Texten är först publicerad i Helahälsinglands bilaga Helga. 
Annons

En reaktion till “Elizabeth är försvunnen

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s