I mars förra året besökte den amerikanska frilansfotografen Emily Berl, tjejerna i JallaTillsammans digitala bokcirkel i Edsbyn. Då skrev jag i ett blogginlägg att jag önskade att Emilys fotoutställning även skulle visas i Sverige. Min önskan har slagit in, efter en hel del jobb visserligen, men ändå! 11 april inviger Nivin Yosef, en av redaktörerna till antologin Sverige – en (o)besvarad kärlekshistoria fotoutställningen – The End Will Be Good And Happy – på Jallatjejernas gymnasieskola i Edsbyn och i samband med invigningen blir det en frågestund med Nivin för elever i aulan.
Vi tar det från början. Emily Berl, som bor i Los Angeles, och som i vanliga fall mest fotograferar kändisar som Barbara Streisand, Viggo Mortensen och Pamela Andersson, för tidningar som bland annat New York Times, gick med i ett fotoprojekt – DISPATCHED – med fem andra fotografer. Projektets syfte är att nyansera bilden av syriska flyktingar och visa människorna bakom den stora flyktingströmmen. Tanken är att utställningen ska vandra runt på amerikanska college och samlas i en bok.
Varje fotograf valde olika vinklar att skildra flyktingar ur och publicerade sedan sin del på en gemensam hemsida. Emily valde att rikta in sig på syriska tjejer som flytt kriget till Libanon och till Sverige. Hon vill nyansera bilden av flyktingtjejer, som oftast är ensidig i traditionell media. Det är också en grupp som sällan syns och vars röster bör lyftas mer och det vill Emily göra något åt. Genom personliga porträtt och intervjuer som fokuserar på tjejernas populärkulturella intressen och livet som ung flyktingtjej vill hon visa världen att de här tjejerna är som vilka andra tonåringar som helst.
För att förverkliga sin idé vände sig Emily till svenska UNHCR för att få tips om positiva projekt där syriska tjejer deltog, och på den vägen är det. Vi har Sven Jansson på Diakonia att tacka för att våra vägar skulle korsas. Det var nämligen han som nämnde JallaTillsammans för UNHCR. Pressekreteraren där kontaktade mig och frågade om vi skulle vara intresserade av att ta emot en amerikansk fotograf som ville fotografera och intervjua tjejerna. Det var nästan för bra för att vara sant! Självklart tackade vi ja!!
Efter det hade jag kontakt med Emily via mail och skype. Tjejerna i bokcirkeln var först lite osäkra, men efter att vi hade skypat med Emily var de med på det hela, och vi hann skypa en gång till med Emily när hon var på väg till Libanon, innan hon kom till Sverige.
En gnistrande marsdag kom Emily till Edsbyn. Dagen efter träffade jag och tjejerna i JallaTillsammans författaren Christina Wahldén, som vi bokcirklat digital med under våren. Hon höll två storsamlingar för gymnasieelever och SFI. Två av Jallatjejerna var med på scenen och ställde frågor till Christina. Emily anslöt under dagen och därefter hängde hon med tjejerna i tre dagar, både på asylboendet och i skolan.
Tolv av Emilys fotografier och tillhörande intervjuer med tjejerna, har nu Johanna Syrén från Lokomotiv i Bollnäs, producerat i samarbete med Emily och mig. Fotoutställningen har redan fått stor uppmärksamhet och kommer till en början att ställas ut på Hälsinglands museum och därefter en rad andra platser.
Jag planerar att starta en crowedculture-kampanj för att finansiera en kort föreläsningsturné med mig och några av Jallatjejerna, för att vi ska bli varma i kläderna och kunna ta fler uppdrag framöver. Utställningen, som fått namn efter en av tjejerna i Libanons uttalande – The End Will Be Good And Happy – är viktigare än någonsin och bygger på ett högst aktuell tema.
Utställningen går att boka via mig. Den är gratis, men den som lånar den betalar transportkostnader, försäkring och en valfri summa till UNHCR. Dessutom tillkommer arvode till mig, och eventuellt någon av tjejerna, för föredrag eller workshop kring utställningen, om så önskas.
Vill du veta mer? Följ gärna Facebook.com/TheEndWillBeGoodAndHappy eller kontakta mig via mail: anettehelgesson(snabela)Hotmail.com