Vad är egentligen ”Feelgood”? Jag antar att några av er därute undrar detsamma när ni hör att jag kallar mig för Feelgoodbibliotekarien. Därför tänkte jag försöka reda ut begreppet lite mera. Ett sätt att beskriva ”Feelgood”, för mig, är att visa upp några av mina favoriter i Feelgoodgenren. Tidigare skrev jag om Katarina Mazetti och nu är det dags för…

Martina Haag

Hon är en stor inspirationskälla för mig och en av Sveriges främsta och bästa feelgoodförfattare om jag får bestämma. En del tror att feelgood bara är glättighet, yta, lycka och godhet rakt igenom. Om man tänker så, så kan jag förstå om man inte är så väl inställd till genren. Eller så har man inte hittat rätt bok ännu. Då kan det vara dags att testa en bok av Martina Haag

Jag gillar Martina Haag för att: 

1. Hon visar att ALLA kan skriva. Att man KAN bli författare även om man har haft dåliga skolbetyg eller har svårt för rättstavning, ordföljd eller synonymer. Med det menar jag inte att hon på något vis skriver dåligt. Jag gillar det där prestigelösa. Kanske för att jag själv skriver hellre än bra och ofta har fått höra det. Ibland är det man vill säga viktigare än HUR det sägs. Hon är också en förebild när det gäller att VÅGA skriva. När jag tycker att det är lite pinigt att vem som helst kan läsa det jag skriver här på bloggen eller om jag har fått mig en känga av jantelagen, då brukar jag tänka på Martina Haag. 

2. Hon visar att det behövs sån här sorts litteratur också. Hennes böcker saknar inte direkt läsare. Man behöver inte skriva djupa, tröga och svåra böcker. Även om sådana också är bra. Olika sorters genrer passar olika stunder. Ibland vill man läsa något lätt och roligt och då kommer en bra feelgoodbok väl till pass. Andra stunder vill man ha något med mera motstånd. 

3. Hon skriver om en verklighet som jag känner igen mig i, bland annat småbarnsåren. Läste just krönikan ”Jag vill också finna min inre frukthatt!” ur Fånge i hundpalatset. Där läser hon på kvällstidningsbilagan hur man botar sin vintertrötthet genom att ha sitt eget lilla hemma-spa. Hon går hem, hoppar i badkaret, tänder ljus och försöker panik-avslappna…till det störande bakgrundsljudet av störande famljemedlemmar. Så mitt i prick! Samtidigt är hon lite bitsk och raljerar över massmedias ”goda råd”. Sånt gillar jag. I den här krönikan kan man läsa ”Fan, hemmaspa är vår tids största hån. Det är så att man, som mamma, inte är värd mer än lite ljummet vatten.”

4. Hon skriver så roligt om vardagliga fenomen! Det är där som feelgoodgenren har sin kärna, om jag får bestämma. Att beskriva verkligheten, som inte alltid är så rolig i sig, på ett roligt sätt, det kallar jag feelgood. Som till exempel Konsten att trösta en änkling av Jonathan Tropper, är egentligen en väldigt sorglig historia. Det som gör den så bra (enligt mig) är den varma tonen och det skämtsamma sättet att beskriva det sorgliga på. Han blandar också kärlek och sorg utan att bli för sentimental. Feelgoodböcker gör att jag får fler versioner av verkligheten och det kan nog hjälpa fler än mig. Ibland kan jag tex få ahaupplevelser när jag läser; aha…kan man göra på det sättet…aha…kan man leva på det sättet…aha…om jag också gör så kanske det känns lättare när si och så händer.

5. Hon visar, bla genom att vinna tv-programmet På Spåret, att man inte behöver vara varken blåst eller obildad bara för att man skriver lättsamma böcker! 

6…och så verkar hon ha en sån snygg och trevlig karl 🙂 ! Tyckte jag redan i Knesset.

I kväll ska jag i väg och lyssna på Martina Haag när hon kommer hit till Edsbyn. Hon ska hålla föredrag utifrån sin nya bok Heja heja! Jag har lyssnat på henne en gång förut och blev då mycket inspirerad. Eftersom jag avskyr nästan alla sorts sport (förutom möjligen bowling och biljard…om det räknas som sport?!) är jag lite nervös för att jag kommer att komma hem ikväll och vilja köpa ett par löpardojjor…:-) 

Annons

3 reaktioner till “6 anledningar till varför jag gillar Martina Haag – Sveriges Feelgood-drottning?

  1. Heja Martina! Jag lyssnade på när hon berättade om Heja! Heja! på radio och jag säger bara det: OJ vad jag blev sugen på att springa! Så du kanske redan har köpt ett par löparskor? 🙂

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s