bokpalt

Intervju med killarna bakom bokpodden Bokpalt som jag skrev om tidigare här i bloggen: 

Varför Bokpalt?
Vi hade några andra alternativ men bestämde oss för Bokpalt. Det fanns nog inte några jättebra argument för det, utan handlade snarare om motargument till alternativen. Vi gör podden som en del av Tobias frilansföretag Mediabyrån Palt (döpt så efter hans norrländska arv), och det ville vi skulle synas i titeln också.

Vilka är ni som gör podden?
Rasmus: Jag är gymnasielärare i historia och religion, uppvuxen i Lysekil, pluggade i Karlstad och bor nu i Halland. Jag började läsa ganska sent och har under låg- och mellanstadiet utretts för dyslexi, men det hade jag tydligen inte. Även om jag än i dag känner igen mig i många av symptomen för dyslexi. Men jag lider inte så mycket av det. Det gör dock att den här podden blir extra viktig för mig i rent lästräningssyfte.

Tobias: Jag är kulturskribent och frilansjournalist. Från grunden är jag utbildad gymnasielärare i svenska och historia, men bytte bana efter sisådär två-tre år bakom katedern. Den superkorta förklaringen: Det är roligare att skriva än att försöka uppmuntra andra att skriva. Vad kan jag mer avslöja? 30 år ung. Naturlig blondin. Enveten prokrastinerare. Bibliofil. Förtjust i litteraturvetenskap, veganism och Woody Allen-filmer.

Gör ni Bokpalt för er egen skull eller på någons uppdrag?
För vår egen skull. Vi gillar att läsa, vi gillar att tycka, och vi gillar att höra våra egna röster. Om vi ska våga vara högtravande en stund, kan vi nämna att vi även vill1 slå ett slag för läsandet. Vi tror på boken som koncept, både i tryckt form och i digitalt format.

Varför startade ni podden?
Rasmus:
För mig handlar det mycket om att behålla kontakten med den briljante Tobias.
Tobias: Naaw!
Rasmus: Jo, så är det. Det är ju väldigt lätt att man glider ifrån varandra när man flyttar till olika städer. Vi försökte först brevväxla men det upphörde ganska snart. Jag har haft en podd tidigare vars fokus låg på serietidningar, den hade cirka inga lyssnare och avslutades ganska snabbt på grund av bristande engagemang från deltagarna. Jag tyckte dock om formatet, det var spännande och kul.

Jag minns inte vem av oss det var som föreslog att vi skulle podda, men det var i alla händelser en idé vi båda gillade. Tobias kom med förslaget att ha podden som en bokcirkel, vilket jag nappade på med en gång eftersom jag har som ambition att läsa mer.

Vad för sorts böcker gillar ni och kommer att prata om?
Rasmus: Jag gillar böcker som jag lär mig något av. Det är inte så himla viktigt vad, men någon ny insikt vill jag ha när jag läst klart. Det gör att jag har lite mer dragning åt det verklighetsbaserade, biografier eller böcker om historiska händelser.
Tobias: I Bokpalt kommer vi att diskutera alla möjliga sorters böcker; allt från chick lit med varulvstema till rena debattpamfletter.  Själv tycker jag främst om äldre svensk litteratur, och fnissar förnöjt när jag hittar någonting av tiotalisterna i bibliotekens utgallringshyllor. Min favoritförfattare är Hjalmar Bergman. Det är mitt mål att klämma in åtminstone någonting av honom under våra sittningar.

Till skillnad från Rasmus föredrar jag skönlitteratur framför faktaböcker. Skönlitteraturen är utmärkt som verklighetsflykt, som estetisk upplevelse och som demokratiskt redskap (eftersom man får uppleva tankar och känslor hos personer man aldrig skulle möta i verkligheten). Alla tre funktioner är livsviktiga för mig. Har jag jobbiga dagar brukar verklighetsflykten vara viktigast, är jag förbannad/okunnig/nyfiken kommer demokratifrågan i fokus, och är jag kär eller upprymd blir det estetiska viktigt, som i dikter.

Jag kanske borde nämna att jag är kär varje dag; i min fru och i min shih-tzu. Och så lite i Rasmus.

Vill Feelgoodbibliotekets besökare av någon märklig anledning läsa mina texter kan de söka i Värmlands Folkblad, där jag skriver fredagsbilagans nöjeskrönika. Jag driver även kultursajten Desmond In A Tutu med två journalistvänner.
__________________________________________________________________

Ja, ni hör vilka sköna bibliofiler som kör Bokpalt! Mer om Tobias och Rasmus i ett annat inlägg. Då berättar sitt förhållande till bibliotek och tipsar om vad man ska tänka på när man startar en bokpodd! 

Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s