2013ca 294I onsdags var jag på en inspirationsdag om Kreativt berättande med fokus på film, berättande och surfplattor. Bland annat föreläste Karin Jönsson från Malmö Högskola. Hon har studerat en klass som har använt digitala verktyg under flera år.

Jag ser det som självklart att barn borde få använda sig av paddor, som de ofta redan hanterar i hemmet, även i skolan. Enligt Karin Jönsson blir glappet mellan vad barnen lär sig hemma och vad de lär sig i skolan allt större och det är ju inte bra.

Carina Fast är en av mina husgudar. Hon menar att vi måste ta tillvara barns populärkulturella intressen och låta dem ta med sig sina ”kulturella ryggsäckar” även in i klassrummet. Så klart att det är roligt och angeläget att prata om Skylanders, Angry Birds och annat som man pratar om eller leker med hemma. En kreativ pedagog låter barnen använda sina ryggsäckar under skoltiden.

Varannan 3-åring använder Internet i dag och det gäller att dra nytta av deras nyfikenhet. Genom tekniken får de flera sätt att berätta och får tillgång till språket på flera vis. Att det skulle vara farligt var det ingen i panelen som trodde. Karin Jönsson påminde om att en gång i tiden ansågs Alice Babs vara farlig 🙂

Jag ser på mina egna barn hur mycket de lär sig genom dator och padda. Sonen kämpar för att lära sig läsa så att han kan ta sig fram på Youtube. Tillsammans med sin storasyster spelar han Minecraft och samtidigt skajpar de med kusinen 30 mil bort. De döper sina djur, bygger världar och berättelser och kommunicerar så att det ryker om det!

Ps. Har jag berättat att sonen har byggt ett bibliotek åt mig i Minecraft 🙂 Ds.

Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s