Inför starten av Uppsala Internationella Författarscen fick jag möjlighet att ställa några frågor till Jan Smedh, som är en av initiativtagarna englishbakom eventet. Han driver den mysiga bokhandeln English Bookshop mitt i Uppsala.

Berätta om din bokbutiken och hur det kommer sig att du öppnade den!  ( Jag är ifrån Uppsala, men flyttade därifrån 2001. Har varit in i några gånger och lagt märke till att det är en sån mysig ombonad butik.)
Christer, min kollega, och jag träffades vintern 1994 och han hade idén, jag hade springet i benen, tillsammans öppnade vi knappt ett år senare. Tanken var att ha allt det roliga på ett ställe. En butik med böcker man vill läsa, inte böcker man måste läsa. Att bygga upp en drömbutik.

Tanken bakom butikens utformning?
Det ska vara inbjudande, välsorterat (lagret är bokhandelns själ), ett ordnat kaos med mycket mys, många underkategorier. Upplagt för ’aha’. Jag ville ett tag att bokhandeln skulle heta Serendipity Bookshop.

Internationella författarscenen är det din idé? 
Jag har kontakterna, Maria på Stadsbiblioteket har scenen – vi får in fler folk än i bokhandeln och det är kul! Uppsala är definitivt stort nog!

Vilka sorters författare vill ni bjuda in?
Väldigt brett – men är de i Stockholm kan de ju väldigt lätt komma till oss också. Fast mycket exklusivt.

Du verkar ha kontakter i Storbritannien… Har hört att flera författare har bott hos dig.
Jo, vi brukar göra så att de får bo hos mig, det blir personligare och jag tror de flesta tycker det är roligare än att bara bo på hotell hela tiden…

Varför bjöd du in just Karen Campbell?
Hon är magnifik. Både som författare och person! 7. Hur skulle du beskriva hennes bok Här kommer jag nu? En varm, välskriven, viktig bok om hur det är att vara människa både i det stora och det lilla.

Tack Jan för att du tog dig tid med mina frågor!
I morgon återkommer jag och berättar om författarkvällen med Karen Campell. En första ledtråd: Underbar!

Annons

3 reaktioner till “Intervju med Jan Smedh – English Bookshop

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s