Tills kärleken skiljer ossTills kärleken skiljer oss av Anna Lönnqvist är en modern relationsroman om förbjuden kärlek, med ett driv i både berättelsen och dialogen, som gör den perfekt för sträckläsning. Jag ville så gärna veta hur det skulle gå för Susanna, bokens huvudperson. Samtidigt som den är spännande som en thriller, innehåller den mycket igenkänning för många kvinnor idag, när det gäller familjeliv, arbete och relationer.

Alla äktenskap håller inte tills ”döden skiljer oss åt”, utan ibland är det annat som kommer emellan. I Tills kärleken skiljer oss förstår man redan från start att det knakar i fogarna i Susanna och Philips relation. Efter att ha varit barnledig återvänder Susanna tillbaka till sitt arbete med höga ambitioner. Hennes man, som ofta är på affärsresor utomlands, tänker mest bara på sig själv och när erbjudandet om utomlandsplacering dyker upp tackar han ja, utan en tanke på att fråga Susanna. Han tar bara för givet att hon är beredd att ge upp sitt jobb och följa med honom.

Det kan tyckas vara lite klyschigt att Susanna träffar en yngre man på jobbet, men jag tycker att författaren har lyckats väl med att utmejsla bokens karaktärer så att de känns verkliga. Inte ens den egoistiske maken beskrivs enbart som ond, utan man anar att en dålig uppväxt ligger bakom hans arroganta beteende.

Alla missförstånd och misstolkningar som Susanna får till när hon försöker stå emot David, den unga mannen hon träffat på arbetsplatsen, gör att jag bara vill ta tag i hennes axlar och säga åt henne att skärpa sig! Detta gäller även Susannas relation till maken. Hur kan hon bara låta allt fortgå!? Det är så frustrerande när där huvudpersonen mjäkar med och inte gör som man vill. Denna frustration är en del av drivet i romanen och jag tycker att författaren har lyckats synnerligen bra när man blir sur på huvudpersonen. Samtidigt som jag ville skrika åt Susanna att ”sluta ta skit!!” förstår jag henne så väl! Hon känner skuld och tänker på barnens bästa, hela tiden med bilden av den hela familjen inpräntad i skallen..liksom de flesta av oss.

Missförstånden och misstolkningarna, samt den smygande attraktionen mellan Susanna och David får mig att tänka på Jane Austen. Det är sensuella pirrningar och elektricitet långt innan kärleksparet ens rör vid varandra. Men sen när de väl tar på varandra beskriver författaren åtrån och den sexuell attraktionen på ett fräscht och modernt sätt. Sexscenerna är ganska utmanande och det är uppfriskande att läsa om sex utifrån kvinnlig vinkel. Det är en tillåtande syn på kvinnan, en jämlik sexuell varelse, som Anna Lönnqvist lyfter fram och bejakar. Sexualiteten är ännu ett område som kvinnor behöver ta plats och få makt över.

Så här efter att ha läst klart boken saknar jag Susanna. Hon blev nästan som en verklig person för mig och jag skulle gärna vara hennes vän. Det är mycket i hennes tankeliv som jag känner igen hos mig själv och hos mina jämnåriga väninnor. Allt ifrån tankar kring att börja arbeta efter en tid hemma med barnen till inbyggda förväntningar om det perfekta familjelivet. Även fast vi kanske inte vill så finns förväntningarna där och påverkar oss. Vi är flera, förutom Susanna, som skulle behöva jobba på vår självkänsla och lära oss att ställa högre krav på vår omgivning och inte låta oss fastna i den förväntade traditionella kvinnorollen. Ingen ska, som Susanna, behöva lägga skulden på sig själv och tänka att hon inte är värd bättre när det visar sig att hennes make fört henne bakom ljuset

Tack Ordberoende förlag för att jag fick tjuvläsa boken innan utgivning! Det har varit spännande att följa Anna på Debutantbloggen. Anna, du behöver inte oroa dig över tystnaden efter boksläppet, som du bloggat om! Du har skrivit en roman som väcker känslor och jag är övertygad om att din debutroman kommer att få många läsare.Tills kärleken skiljer oss förtjänar en plats bredvid andra omtyckta relationsromaner av författare som Katerina Janouch och Kajsa Ingemarsson. Jag får även associationer till romanerna om familjen La Stella av Eva Swedenmark och Annica Wennström.

Jag hoppas verkligen att vi får läsa fler romaner med Anna Lönnqvists namn på i framtiden!

Annons

11 reaktioner till “Tills kärleken skiljer oss

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s