trekopparJag hade väntat mig mer av Tre koppar choklad, av Care Santos. Omslaget, titeln och presentationen av berättelsen lockade mer än själva innehållet den här gången. Jag hade kanske kanske förväntningarna för högt uppskruvade när jag trodde att läsningen som låg framför mig skulle vara en blandning av Vindens skugga och Choklad.

Visst, det är alltid trevligt att läsa om choklad, smaker och tillverkning, men trots det blev jag besviken. Jag tyckte att romanen började bra, med en egensinnig kvinna, och jag gillade hur hon berättade om sitt liv, som kretsade kring choklad och två män. Ett intressant triangeldrama, med något väl intima sexscener (för min smak), mellan tre människor som möttes på en chokladkurs verkade som en bra början.

Tretalet går igen i hela romanen. Barcelona beskrivs som De tre kyrkornas stad, chokladkannan (den egentliga huvudpersonen) rymmer exakt tre koppar choklad och chokladasken med tre chokladbitar speglar var och en de tre vännernas olika personligheterna. Boken är även uppdelad i tre berättelser, med den kantstötta chokladkannan som gemensam nämnare. Berättelserna har också det gemensamt att de handlar om starka företagsamma kvinnor som känner passionerat för choklad. De låter ingen man bestämma över sig och en av dem uppfinner en chokladsmaskin tillsammans med sin man och driver både fabrik på egen hand efter hans död, trots chokladskråets envisa protester.

Chokladkannan som vandrar från en kvinnas hand till en annans genom århundraden kom till på order av en av Kung Ludvig den 15:s dotter, som inte såg med blida ögon på sin fars älskarinna Masame apimoadour som enligt historien omgavsig av godsaker och lyx.

Med sansade förväntningar är Tre koppar choklad en hyfsad historisk roman, kort och gott, som kräver en tålmodig läsare. Läsningen går inte riktigt av sig själv och många detaljer får i alla fall mig, att tappa tråden. Men för den som vill få sig en bild av livet i Barcelona, under olika århundraden, och samtidigt frossa i chokladtillverkning borde Tre koppar choklad vara utmärkt läsning. Och glöm inte att ha chokladbitar i beredskap!

Annons

En reaktion till “Tre koppar choklad

  1. Håller helt med. Blev ganska besviken på den här boken som jag hade höga förväntningar på. Gäsp, gäsp säger jag. Var svårt att hålla intresset vid liv boken igenom

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s