vakna (1)Nu tänker jag tipsa om en bok som jag inte har läst ut ännu, men då är det i alla fall omöjligt att jag avslöjar för mycket. Vakna, av Anna Hope är en historisk roman, som utspelar sig i London efter 1:a Världskriget. Det är inte hjältemod och medaljer som berörs mest, utan sorg och förluster. Det är en glimt av tidens kvinnohistoria, i form av fiktion, som  vi får ta del av och jag gillar det. Många kvinnor i krigstid fick dra ett tungt lass och ta ökat ansvar när många män kom hem krigsskadade. I boken får vi följa tre  kvinnor, som alla har förlorat någon närstående i kriget, och som binds samman av en tragisk hemlighet.
 
Berättelsen rymmer många tidstypiska markörer som gör denna annars vemodiga roman, till lustfylld läsning. Författaren bjuder även på spänning, då jag redan från början anar att trådarna kommer att knytas ihop förr eller senare, men inte hur. Trots att detta är hennes debutroman gör hon det ytterst elegant.  Jag kommer att tänka på fler romaner om handlingskraftiga kvinnor i krigstid; bland annat Mrs Sinclairs resväska av Louise Walters och Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Schaffer.

Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s