salladsSalladsnätter är en charmig brasiliansk roman av Vanessa Barbara om en änkling som heter Otto och hans grannar. Otto var gift i 50 år med Ada. Tidigt bestämde de sig för att varken skaffa sig barn eller husdjur. De ägnade dagarna åt att laga mat, bygga pussel och spela pingis. Med tiden blev de allt mer lika varandra; båda var korthåriga, magra och gillade blomkål.

När Otto inte kunde sova gjorde Ada kärleksfullt te, bryggt på sallad, varje natt till sin make. Men det fungerade aldrig. Ada var virvelvinden i deras relation och den som skötte det sociala livet med grannarna.

När Ada dör låter Otto hemmet förfalla och ägnar dagarna åt att lyssna på vad grannarna gör. Ibland bryts ensamheten av att brevbäraren, som alltid lyckas bland ihop grannarnas post, kommer in för en pratstund. Eller så dyker apoteksbiträdet, som älskar att läsa bipacksedlar, upp med en medicinleverans.

När Otto en dag hittar en häftapparat i en trädgårdshink och fler saker i huset inte är som vanligt, börjar han bli misstänksam. Vad är det som grannarna hemlighåller?

Varje person i berättelsen är som ett färggrant konstverk i sig och tillsammans med den skruvade humorn är det lätt att fatta tycke för denna sköna skröna. Dessutom är chansen stor att du kommer att läsa nästa medicinska bipacksedel du ser, med extra glädje.

Annons

En reaktion till “Salladsnätter

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s