kaffeBara titeln fick mig att smälta långt innan jag hade boken i min hand. Lyckliga människor läser och dricker kaffe är även namnet på det bokkafé som huvudkaraktären Diane driver i centrala Paris.

Jag trodde att det var en mysig roman rakt igenom, men redan i första kapitlet får man känna på en avgrundsdjup sorg, när Dianes dotter och make dör i en bilolycka. Sorgen går fysiskt genom sidorna och man drar nästan själv en suck av lättnad när hon efter ett år av isolering och uppmuntran från sin vän, bestämmer sig för att bryta upp och resa bort. På måfå väljer hon Irland och i det lilla hus hon hyrt fortsätter hennes sörjande. Det som till sist drar henne tillbaka till livet och får henne att känna något igen, är den buttre och ohyggligt otrevlige grannen och dennes hund.

En ganska förutsägbar berättelse, utan ett förutsägbart slut. Romanen innehåller ingredienser som blåsiga stränder, irländska pubar, gladlynta irländare, kaffe och böcker. För min smak blir det aldrig för pluttinuttigt, utan författaren skriver en ganska sansad kärlekshistoria mellan vuxna människor, där sorgen inte går över på ett ögonblick. En fransk feelgoodroman, som man slukar i ett nafs…gärna med en kopp kaffe eller ett glas franskt vin till.

Det här blir mitt sista boktips i Helga. Jag har bokhögar och andra roliga projekt som väntar på mig. Dessutom är tidningsläsarna värda att se någon annans nuna istället för min, år ut och år in. Jag har fått vara med och tipsa om min efterträdare och jag är säker på att läsarna kommer att bli väldigt nöjda!

Tusen tack för den här tiden och skulle ni sakna mina boktips så finns de på Helgebibliotekens inspirationssidor eller här på bloggen!

Annons

5 reaktioner till “Lyckliga människor läser och dricker kaffe

  1. Jag såg så otroligt mycket fram mot den här boken med sin fantastiska titel och omslag. Franskt brukar dessutom oftast vara säkra kort. Men jag blev besviken. Första kapitlet fick mig verkligen att känna den sorg och ångest huvudpersonen känner, men sedan planade det ut och jag blev inte berörd alls. Jag har recenserat boken här om du eller någon annan som läser här vill jämföra läsupplevelserna, alltid intressant med andras perspektiv på samma bok 🙂

    https://justnujusthar.com/2016/05/10/recension-lyckliga-manniskor-laser-och-dricker-kaffe-av-agnes-martin-lugand/

  2. Jag har läst klart den nu. Gillar den verkligen för dess verklighetstrogna skildring av sorg – det är ingen romantiserad eller ytlig version man får. Tycker också mycket om slutet.

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s