Under krigets himmel Niroz MalekFör många är krig något som sker långt där borta och det är svårt att ta in hur hemskt krig är, fastän man följer medias rapporteringar. I jämförelse kan våra vanligaste orostankar den här tiden på året, om att hinna lämna deklarationen i tid eller att semestern ska regna bort, kännas så absurt fjuttiga. Helst när krigets makabra verklighet bara ramlar ner så där pang på,  mitt i ens vardag.
Som när jag gick skulle gå och fika med min vän som är från Syrien här om dagen, och hon var sen. Anledningen visade sig vara att hon precis fått ett sms om att någon dött och hon var orolig för vem det kunde vara. Snart pep hennes mobil. Fotot på displayen visade hennes gamla granne, som blivit skjuten av en krypskytt samma dag. Hon konstaterade sorgset och uppgivet att ”det är mycket död nu i Syrien”, och så gick vi vidare. Skillnaden mellan verkligheter kan te sig så oändligt stor i sådana ögonblick.

I Krigets himmel ger Niroz Malek oss en liten inblick i krigets Syrien. I 56 korta texten skildrar författaren dödsångesten och krigets brutalitet mitt i vardagen. Det är lätt att ta till sig känslorna, även om texterna ibland är galet surrealistiska. De kan bäst liknas vid feberdrömmar i hoprörda med en våldsam verklighet. Den man talar med i telefon kan till exempel plötsligt sluta existera när en bomb slår ner.

En återkommande episod är när en person hittar sin vanliga plats vid bordet tom, och kommer på att ”visst ja, jag lever ju inte längre”.

Läs! Även om det är jobbigt, så är det det minsta vi kan göra – åtminstone försöka förstå vad många av våra medmänniskor varit med om och flytt ifrån.

Annons

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s