Sofies historia”Det enda som betyder något är sanningen….Utan den handlar det mesta om att jonglera folks mer eller mindre korkade uppfattningar”.

Detta citat tycker jag är själva kärnan i Sophies historia.

Jojo Moyes nyanserade personporträtt och varma stämningsskapande gör att jag tycker mycket om hennes böcker fastän de stundtals kan vara ganska hemska. De rymmer ofta viktiga ämnen, stora frågor OCH kärlek, vilket samtliga är viktiga beståndsdelar i feelgoodgenren, om jag får bestämma.

Moyes tidigare bok Livet efter dig handlade om dödshjälp. I Sophies historia avhandlar Moyes åter stora frågor, den här gången sanning och skuld med krigets fasor som kuliss. Skickligt ledsagar författaren oss mellan tre olika tider; första världskriget, andra världskriget och nutid. Historien kring målningen, som är en central del i berättelsen, binder ihop det hela så bra att jag aldrig hade svårt att hänga med. Däremot hade jag lite svårt att förstå hur Liv och Sophie ansågs tillhöra den onda sidan, men jag kan tänka mig att det är för att man som läsare känner stor sympati med huvudpersonerna och sitter inne med någon slags förförståelse.

Jag sögs in direkt i boken och den första delen gjorde rent av fysiskt ont att läsa. Ibland var boken så spännande att jag bara ville veta hur det skulle gå för Sophie, Liv och människorna omkring dem!!! Närvarokänslan i Moyes böcker är total och jag är där med Sophie i hennes kök och med Liv i hennes ultramoderna hus. Stundtals är jag så frustrerad att jag bara vill ta tag i deras axlar och ruska om dem för att de är så envisa och omöjliga! 

Sophies historia fick mig att försaka viktig nattsömnen – men det var det värt! 🙂 

Annons

2 reaktioner till “Sophies historia

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s