Tills kärleken skiljer oss åtJag är nyfiken på Anna Lönnqvist, som är en av Enbokcirkelförallas sidekicks. Hennes debutroman Tills kärleken skiljer oskommer ut i april och då passar vi på att bokcirkla om den i Enbokcirkelföralla. Jag tycker att det är så spännande att få följa en debuterande författare på nära håll. Därför ställde jag några frågor till Anna, som hon svarar på här:

1. Vem är du? Bakgrund?
Jag är exilnorrbottning, som är född och uppvuxen i Luleå, men bor i Stockholm sedan tjugo år tillbaka. Hjärtat klappar dock extra för både Norrbotten och Västerbotten (där vi har sommarställe) fortfarande.

Jag har en bakgrund som civilingenjör och driver eget företag inom affärsutveckling och marknadsföring, just nu på deltid eftersom jag vill ägna mer tid åt mitt författarskap. Först ska debutromanen lanseras och därefter väntar fler romaner på att skrivas! Nästa berättelse knådas i mitt huvud i detta nu.

2. Hur kommer det sig att du började skriva?
Jag har alltid skrivit. På samma sätt som jag alltid har läst. För sju år sedan bestämde jag mig för att göra allvar av mitt skrivande, och anmälde mig till en kurs i att skriva roman.

Sex år senare, våren 2013, skrev jag debutromanen. Det var en historia som fullkomligen rann ur mig. Som bara väntade på att berättas. Jag ville skriva om förbjuden kärlek och om passion med förhinder. Huvudpersonen skulle vara en kvinna mitt i livet med ett på alla vis fläckfritt yttre. Men som var hopplöst fast i sina egna och omgivningens förväntningar på hur livet skulle levas. Resultatet blev ett intensivt relationsdrama i nutidsmiljö. Efter ett halvårs skrivande var manuset klart, och i slutet av augusti 2013 antogs det av Ordberoende Förlag.

3. Vilka författarförebilder har du?
Det finns många att inspireras av, men författare som har betytt mycket för mitt skrivande är bland annat: Helena von Zweigbergk, Katerina Janouch, Moa Herngren, Louise Boije af Gennäs, David Nicholls, och Jojo Moyes. Jag älskar relationsromaner, alltifrån chick lit och feelgood till tyngre sådana.

Camilla Läckberg och Liza Marklund är stora förebilder när det kommer till den kommersiella delen av författarskapet, vilket är minst lika viktigt i dag som själva skrivhantverket. Att kunna nå ut brett och marknadsföra sig. Som framgångsrik författarinna ska du också vara en business woman.

4. Hur och när skriver du?
Eftersom jag har familj skriver jag mestadels på kvällarna när barnen har somnat, men när jag är mitt inne i ett skrivarprojekt, skriver jag så fort jag kommer åt. Jag har svårt att släppa berättelsen innan jag har fått ner den på pränt, och vill helst få ur mig ett första utkast så fort som möjligt. Sedan kan redigeringen få ta längre tid.

Jag skriver ”vartsomhelst” och har ingen särskild skrivhörna. Huvudsaken är att jag har min bärbara dator! Favoritställena är i sängen eller ute i trädgården på sommaren. Någon dag hoppas jag kunna ha en egen skrivarstuga vid havet.

5. Vem tror du kommer att gilla din bok? 
Jag tror att igenkänningsfaktorn kommer att vara störst hos kvinnor 30+, men jag hoppas förstås att även män ska vilja läsa.

6. Varför tror du att många tycker om att läsa/skriva om relationer?
Hela livet består av relationer. Personliga relationer. Professionella relationer. Kamratliga relationer. Kärleksrelationer. Och inte minst relationen till oss själva. Alla kan relatera till det ämnet och just därför är det så tacksamt att läsa och skriva om. Jag älskar relationsromaner och eftersom jag utgår ifrån vad jag själv vill läsa, när jag skriver, var det naturligt att skriva en sådan.

7. Din bok verkar vara spännande också … stämmer det? 
Ja, mina testläsare påstår att den är svår att lämna ifrån sig! Och utan att lova för mycket tror jag att den håller fast läsaren i sitt grepp ända till sista sidan.

8. Vart fick du idén till den här boken?
Jag hade precis separerat från mitt första barns far och vart jag än såg fanns lyckliga familjer. Och de var inte bara lyckliga, de hade sådana perfekta liv också. Allas liv var fullkomligt utom mitt. Inom mig visste jag förstås att allt inte nödvändigtvis är så bekymmersfritt och skinande blankt som det verkar, och när jag fått distans till separationen föddes en idé att skriva en bok om det här. Jag ville undersöka vad som händer när det blir repor i den lacken som inte ens en omlackering kan rå på.
—-
Tack Anna för att du tog dig tid att svara på mina frågor. Det ska bli så spännande att läsa din bok, Anna. Får man säga  ”lycka till” till en debuterande författare? Jag vet inte, men jag vågar mig ändå på att ge dig en lyckospark från mig och dina sidekicks-kompisar!

Du kan läsa mer om Anna på hennes blogg och om hennes väg till att få sin bok utgiven på Debutantbloggen.

Annons

2 reaktioner till “Intervju med debuterande Anna Lönnqvist

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s