Av en annan värld av Katherine Webb har precis som debutromanen Carolines arv ett suggestivt raster över sig. Från första sidan infinner sig känslan av att det här kommer inte att gå bra och det är något ondsint som vilar i berättelsen.

Jag tycker mycket om Webbs historiska romaner, som jag tycker påminner en aning om Kate Mortons stil både när det gäller det suggestiva och historiska inslagen. Dessa författares berättelser har något ödesmättat över sig och utspelar sig ofta kring förra sekelskiftet någonstans på Brittiska halvön. Båda har gemensamt att det är två parallellhistorier, varav den ena utspelar sig i vår egen tid. Just detta inslag tilltalar mig, liksom mordhistorierna, som ligger och skumpar i både Mortons och Webbs romaner. Romaner förresten, de skulle lika gärna skulle kunna kallas för historiska thrillers. Mordgåtan är central i berättelsen och så slingrar sig intrigerna runt den, fram och tillbaka mellan nutid och dåtid.

I Av en annan värld finner man i nutid kroppen av en soldat från 1:a världskriget och två välbevarade brev som gör en kvinnlig journalist intresserad. Breven leder henne till en prästgård på den engelska landsbygden. På prästgården får vi lära känna den nygifta prästhustrun, som oroar sig över att hennes make inte trivs i den äktenskapliga bädden. Istället lägger han all energi och charm på forskaren som säger sig ha sett älvor på ängarna kring prästgården.

Läsaren får även bekanta sig med Cat Morley som är en ung kvinna som ingen sätter sig på i första taget. Hon sympatiserar med suffragetterna och har suttit i fängelset för att hon varit med och demonstrerat för kvinnor rättigheter. Något säger mig att Webb har använt sig av korrekta historiska källor. Berättelsen innehåller många detaljrika beskrivningar av hur illa Cat behandlades i fängelset och hur hon tvångsmatades efter en lång hungerstrejk. Ett annat exempel är hur närgånget vi får prästgårdens smutsiga underkläder beskrivna när det är dags för tvätt. Det är också intressant att följa tidens tankar om ockulta företeelser liksom hur man såg på äktenskapet.

Intressant kvinnohistoria, thrillerkänsla och en bra berättelse i ett. En aning för lång och den bet sig aldrig fast hos mig som Carolines arv gjorde när jag läste den. Men för att vara författarens andra bok sedan debuten, så får den betyg långt över medium. Jag hoppas på fler historiska romaner/thrillers från Webb.

Annons

2 reaktioner till “Av en annan värld

  1. Vi gillar verkligen samma böcker! Jag tyckte också väldigt mycket om Jojo Moyes Etthundra mil, hennes bästa sedan Livet efter dig. Dessutom sträckläste jag Carolines arv under jullovet. Nu måste jag genast köpa Av en annan värld!

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s