och snön föll på hester streetJag vet inte vad som har hållit mig ifrån denna bok så länge. Kanske att den hamnade långt ner i läshögen eller så berodde det på att jag mindes det negativa utlåtande boken fick i BTJ-katalogen. Jag borde ha vetat bättre! Printz Publishing brukar inte göra mig besviken, och med Åsa Brolin som översättare dessutom, så kan ju Och snön smälter på Hester Street inte vara något annat än bra!

Och snön smälter på Hester Street utspelar sig åren kring den amerikanska börskraschen både i Hollywoods skådespelarelit och i New Yorks nedgångna immigrantkvarter. Max och Eleanor Beecham är dåtidens Brangelina och till deras årliga oktoberfest är det bara de mest framgångsrika och societeten som blir inbjuda. Men paret är inte så lyckligt som fasaden vill ge sken av. En hemlighet från deras förflutna sätter sorgekant på framgångssagan och det som göms i snö…

Jag blev genast fäst vid Eleanor, eller Eleana, hennes riktiga namn som hon hette när hon trängdes tillsammans med många andra immigranter i New York. Vi läsare får följa henne från botten till toppen och fastän hon är en kvinna med stark överlevnadsinstinkt och många talanger anar man en skör människa, som sakta bryts ner av hemligheten som skaver år efter år.

Kontrasterna mellan det flärdfulla livet i Hollywood, där personer som Charlie Chaplin och Greta Garbro skymtar förbi, och livet hos de hårt arbetande immigranterna gör boken extra intressant. Som läsare får jag både Inblick i fackföreningarnas kamp och diskussionerna kring börskraschen. Inte nog med det, vissa händelser i boken har hänt på riktigt läser jag i författarens kommentarer på sista sidan.

Jag är av helt annan åsikt än Btj-lektören. Historien och miljön griper tag och jag kan med varm hand rekommendera boken till dig som vill läsa en intressant, ganska tragisk historia om stor kärlek med ett riktigt härligt Hollywood-slut.

Jag kollade upp författaren, Daisy Waugh, och ser att hon har skrivit flera romaner. Nu hoppas jag på att fler av dem översätts till svenska! Och snön smälter på Hester Street ger verkligen mersmak av att läsa fler böcker om New York och den här tiden.

Annons

En reaktion till “Och snön smälter på Hester Street

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s