vaclav och lenaJag är helt tagen efter att ha läst ut Vaclav och Lena av Haley Tanner. Omslaget (och förlaget) utstrålar att det här är en feelgoodroman och jag var därför inte helt beredd på det tragiska innehållet. Men jag klagar inte!! Varje utmärkt feelgoodroman ska innehålla en betydlig mängd svärta.

Vaclav och Lena är två ryska immigrantbarn, som bor i Brooklyn. De är bästa vänner och varje dag dag följer Lena med Vaclav hem för att göra läxorna, äta middag och för att träna in trollerikonster. Vaclav är helt uppslukad av trolleriet och lägger inte riktigt märke till Lenas beteende, men som läsare förstår man fort att det inte står rätt till hemma hos Lena. Plötsligt en dag försvinner hon spårlöst. Vaclav slutar aldrig att tänka på Lena. Han anar inte heller vad som har hänt.

Berättelsen byter perspektiv och allt eftersom får läsaren fler bilder från Lenas uppväxt, som har varit ren och skär misär, både fysiskt och känslomässigt. Det gör ont i mig när jag känner Lenas innerst känslor i texten. Författaren skriver ingående hur en människa bokstavligt går sönder känslomässigt när anknytning, trygghet och kärlek saknas. Det är hjärtskärande att genom Lenas perspektiv, som fyraåring, uppleva när hon hittar sin ”tant” död i badrummet. Hur socialtjänsten tar hand om henne och när hon för första gången får smaka på trygghet, för att sedan tvärt slitas därifrån och hamna i än värre miljö.

Genom Lena uppfattar man hur mycket, eller hur litet, ett barn förstår och uppfattar av sin omgivning i en traumatisk tillvaro. Författaren lyckas även skildra hur stor styrka en liten person som Lena besitter. Hon uthärdar mer än en människa borde förmå.

Även relationen till adoptivmamman är fint skildrad, där mamman verkligen ser vad Lena behöver rent känslomässigt. Här visar författaren vad viktigt de är för ett barn att ha en trygg punkt livet, en kärleksfull famn och någon att vända sig till.

Som sagt, det här är en feelgoodroman, och som sådan lämnar den en skön eftersmak. Inte bara. Vaclav och Lena har ett viktigt budskap också! Varje barn behöver en familj, vänner, trygghet och kärlek för att må bra!

Vaclav kan det där med trollerikonster och även verkligheten går ibland att förtrolla. Jag vill inte berätta slutet, men Vaclav och Lena möts igen…

_________________________________________________________________________
Annons:
Bokbutiken

Annons

En reaktion till “Vaclav och Lena

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s