Varje lördag det senaste halvåret har jag boktipsat i Helahälsinglands helgbilaga Helga. Eftersom boktipsen bara går att läsa i papperstidningen och det är flera som har frågat var man kan läsa dem efteråt, gör jag en repris av inläggen här på bloggen.

huset longbourneHuset Longbourn: Stolthet och fördom – tjänstefolkets berättelse av Jo Baker
Förlag: Wahlström Widstrand

Tycker du om Downton Abbey och BBC:s filmatiseringar av Jane Austens böcker kommer du garanterat sluka denna historiska roman. Genom tjänstefolkets perspektiv får vi se en helt ny sida av familjen Bennet. Den unga fröken Elizabeths vilda naturpromenader, där hennes underkjolar smutsas ner, får nu en helt annan betydelse när man ser det ur tvätterskans perspektiv. Tidigare har jag tolkat hennes leriga kjolskanter som en revolt mot tidens kvinnoideal Uppfriskande med nya tolkningar av gamla klassiker, men jag undrar vad Jane Austen själv skulle ha att säga om det.

afternoon teaAfternoon Tea & det bästa från Storbritannien av Anette Rosvall
Förlag: Printz Publishing

Företeelsen Afternoon Tea har något speciellt skimmer över sig och inger löften om himmelska bakverk. Anette Rosvall, som är koksboksförfattare och grafisk formgivare, bjuder på recept till smarrigheter som platsar på en klassisk Afternoon Tea-bjudning. Måltiden sägs ha uppstått i början på 1800-talet och ska enligt reglerna starta med snittar, där efter ljumna scones och på det kakor och tårta. Bokens smakfulla fotografier av både söta och salta lockelser får snålvattnet att rinna till rejält.

bild (3)

Annons

En reaktion till “Godbitar från brittiska öarna

Vad säger du?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s